Thursday, May 24, 2012

Aduhhhaii salah masuk tempat ! + Ketuk-ketuk dapoor. :D


Assalamualaikum. Ya Allah..patot la dr td xmau2 publish gambo...rupenye saloh tempat nk upload pong... ok never mind lupekan. well. pd mlm yg indah ini ...(sebenonye xdela indah mane...penat bdn ni. :P) dpt jugak aku mengapdet blog baru ni utk dijadikn tempat melayan jiwa batin. Mcm mlm semlm, aku mmg da berniat utk melakukn sesuatuuu.. and aku mmg dah lame ade  hasrat 'murni' utk membisingkan dapur rumahku yang sekian lame menyepi dan rase tu membuak2 sgt..xtawlah kenape...gian nk mencuba sumtin yg bg aku tak selalu aku buat kalu x berade dirumah (almaklumla..aku ni student,haha student sgtla kununn) hmmm...mungkin terase nk kawen sgt da kot??  ekekeke *gatai noh.. hokeyy jadik, benda yang aku dah buat hari ni ade 

dua perkare...satu nye lauk..dan satu lg ialah kek.. nyumm2...sodapkn bunyiknye tu..hihih lauk ape la tu?? ( bukan telor goreng mate kebo je tw) anddd...kek mende la agknye yekk..:D  jum straight to da poin jela. mlz nk buat teka teki pree kt sini :P.


TADAAA!!!

Kek Marble Choc Cheese Kukus - ho liauu!! :)
                            Vs
Kari Kepala Ikan Merah - yummy!

Ok..resipi kek tu aku amek dr resipi kt tenet..fuhh sakit kaki nk membuat tu dari tengah hari smpaila lewat petang baru nk siap sume.. sape2 yg berminat, bole google ajee resipi itu ( for cake) and pisang dlm gambo tu xde kene mngene dgn kek tu ye..hnya decoration aje..hihih.. Untuk kari pulakk..ikot cara family aku masak.. jum kite tgk ape bendala aku campak dalam periuk tu tadi.. :D


Kari Kepala Ikan Merah
Bahan-bahan :

500 gm - 1 kg isi/kepala ikan merah ( bergantung pada selera masing2, rase nk byk isi tmbah lg isi dan sebaliknye. :) )
3/4 cawan santan 
2 biji bawang merah sederhana besar (sbiji dihiris nipis sebiji lg ditumbuk)
3 ulas bawang putih (seulas ditumbuk,selebihnya dihiris nipis)
1 sudu kecil halba campur
3 sudu besar serbuk kari ikan Adabi (dibancuh sikit dengan air dan kacau sampai likat)
4 tangkai daun kari
1/4 cawan air asam jawa
segenggam bendi
garam + perasa (pandai2la agak sendiri :))
*boleh juga nak tambah 2 biji tomato dipotong dua utk tambahkan rasa masam2 manis pd kari dan bendi boleh jgk digantikan dgn terung panjang.

Cara-cara:

1) Panaskan periuk dan tumiskan halba campur+daun kari+bawang putih+merah yg ditumbuk dan disusuli dgn yg dihiris sampai naik bau. 
2) Kemudian masukkan serbuk kari dan kacau sampai keluar minyak. Kemudian pelan2 masukkan santan dan kacau. Biarkan kuah mendidih. Kalau terlalu pekat, tambah sikit air.
3) Masukkan garam+perasa dan air asam jawa. Kemudian, masukkan isi/kepala ikan 1 per 1. Jangan kerap kacau isi ikan utk elakkn isi ikn jadi hancur. 
4) Agak2 ikan dah masak (isi jadi keras) masukkn tomato (kalau ada,option shj xletak pon xpe :)) dan bendi/terung dan biarkan mendidih sampai sayur lembut. Boleh dihidang terusss.


Amacam? senang aje kn resipi kari ikn ni..tak susah nak buat nye..waduhh makan time lunch or dinner pastu pekena skali ikn pekasam beras,perghhhhh...!! bukan tahap leleh dah..ni dah nikmat tahap gaban kuasa dua da...then, lebihan kuah yg ade, pi cicah roti smbil tonton super spontan kt Warna. Hahahaha mmg tebaikla..ape pon alhmdulillah utk sume..:) isi2 ikn tu sudah selamat berada dlm perot aku sejak tghaari td..anda bile pulak lg nk try?? hihihi


lampiran gambo cuisine yg disnap. :)

pandangan sipi2 je..

pandangan dari atas helikopter. hehe :O


fresh from oven...
close up :)

a piece of  cake- hasil keje ku...:D


0 yang berbunyikk:

Post a Comment

jiwa yang prihatin ^^

 

cik Rumpai Laut Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template